Ανακοινώσεις

12/06/2020

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μέσα στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της λειτουργίας των αρχαιολογικών υπηρεσιών και μετά την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, σειρά έχει το άνοιγμα των μουσείων.

Την Δευτέρα 15 Ιουνίου όλα τα μουσεία της χώρας θα ανοίξουν την πόρτα τους και θα υποδεχθούν το κοινό. Για να μπορέσει όμως να γίνει αυτό με ασφάλεια για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους θα πρέπει να τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας.

Έτσι θα πρέπει:

-Οι υπηρεσίες να ορίσουν όχι μόνο τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό. Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη.

Οι επισκέπτες των Μουσείων, για τη προστασία τους, πρέπει να ακολουθούν τους ακόλουθους κανόνες:

– Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Ειδικότερα, στην ουρά τηρούνται αποστάσεις 1,5 μ. Συστήνεται στους επισκέπτες να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (70%)

– Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.

-Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.

– Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λ.π.

– Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λ.π.). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

Ασφάλεια εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ) πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό. Τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο.

Προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την αναγκαία ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους.

Καλούνται οι συνάδελφοι Αρχιφύλακες όπως, για συναδέλφους οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και επιθυμούν να εργαστούν, ή έχουν στο σπίτι τους άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν ιδιαίτερα αυξημένα προβλήματα υγείας, να μεριμνήσουν ώστε αυτοί οι συνάδελφοι να προφυλαχθούν όσο το δυνατόν καλύτερα (π.χ. πόστα που δεν έχουν επαφή με κοινό κτλ.)

Ειδικά, οι διοικήσεις των μουσείων πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών. Να προβαίνουν κατά την κρίση τους, και στην λήψη επιπλέον μέτρων, όταν ενδεχομένως το απαιτούν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου.

Ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση λειτουργίας των μουσείων εκκινούν και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και οι 180 νεοπροσληφθέντες συνάδελφοι που έχουν προσληφθεί από το υπουργείο με την ειδικότητα του αρχαιοφύλακα. Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και καλή επιτυχία στο έργο τους.

Νέα του Συλλόγου

Επικοινωνία

ΠΡ.ΚΟΡΟΜΗΛΑ 51 (Κτίριο Ε.Δ.Ο.Θ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
546 22

email: silyppo@otenet.gr


ΤΗΛ: 2310 284250
FAX: 2310 284251

Το σύνολο του περιεχομένου, των υπηρεσιών του Silyppo.gr διατίθεται αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά/άνευ επεξεργασίας.

Αναζήτηση