Ανακοινώσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
3 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το τελευταίο διάστημα είμαστε θιασώτες του πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την προάσπιση της Δημόσιας περιουσίας αλλά και των εργασιακών σχέσεων. Πως μια «αριστερή» κυβέρνηση μπορεί να ξεπουλά τα «ασημικά» του κράτους και να καταστρατηγεί τις εργασιακές σχέσεις των Δημοσίων υπαλλήλων. Ποιες είναι οι σκέψεις της για το Υπουργείο Πολιτισμού και τους εργαζόμενους σε αυτό.

Σχετικά με το Υπουργείο Πολιτισμού και την περιουσία αυτού, στις 27 Ιουνίου και εν κρυπτώ, με πρωτεργάτη τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Στρατή και τα συναρμόδια Υπουργεία, νομοθετήθηκε η δυνατότητα ξεπουλήματος του ΤΑΠΑ και της περιουσίας αυτού.

Έτσι εν αγνοία όλων των φορέων σε τροπολογία που ψηφίστηκε, προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου που θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται την περιουσία του ΤΑΠΑ (πωλητήρια, αναψυκτήρια κτλ.) καθώς επίσης θα μπορεί να συνάπτει 18μηνες συμβάσεις ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ (!) των φιλέτων του ταμείου.

Όσο για την έκτακτη ανάγκη που επικαλείται ο κ. Στρατής, έχουμε να πούμε ότι τα αναψυκτήρια πολλών Μουσείων είναι κλειστά εδώ και τρία χρόνια με άγονους διαγωνισμούς και διαφυγόντα κέρδη πάνω από 1,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ποια έκτακτη ανάγκη επικαλείται ο Υπουργός;

Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, το στίγμα των σκέψεων το έδωσε ο κ. Στρατής σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο 23 Ιουνίου. Εκεί ο κ. Στρατής πρότεινε το φυλακτικό προσωπικό των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων, το καλοκαίρι να εργάζεται 6 ημέρες την εβδομάδα και το χειμώνα 4 ημέρες. Έτσι από την εξοικονόμηση πόρων (μη πληρωμή πενθημέρων κτλ) θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η πρόσληψη νέου προσωπικού.
Δηλαδή προτείνει την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας που είναι Νομοθετημένη και να προχωρήσουμε σε μια ακραίου νεοφιλελεύθερου τύπου ελαστική μορφή εργασίας.

Αναρωτιόμαστε, αυτές είναι οι σκέψεις της αριστερής κυβέρνησης ;

Μήπως οι απόψεις του κ. Στρατή είναι «λαγός» για μελλοντικές εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις;
Γιατί τότε δεν θα μας φανεί παράξενο να προταθεί οι Αρχαιολόγοι, οι συντηρητές, οι εργατοτεχνίτες κτλ. που εργάζονται κατά κόρον σε εξωτερικούς χώρους (ανασκαφές κτλ.) το καλοκαίρι να εργάζονται 6 ημέρες και το χειμώνα 2 ή 3.
Το ίδιο με τους εκπαιδευτικούς του Υπουργείου Παιδείας, τους γεωπόνους του Υπουργείου Γεωργίας και γενικά στο σύνολο του Δημόσιου τομέα.

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠ.ΠΟ. Β. Ελλάδας καταγγέλλουμε και τα δύο περιστατικά που στοχεύουν στο ξεπούλημα της περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και στη δημιουργία νέων μορφών ελαστικής εργασίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση, εάν υιοθετεί τις συγκεκριμένες απόψεις και τι θα κάνει για αυτές τις «προοδευτικές προτάσεις».

 

 

Το σύνολο του περιεχομένου, των υπηρεσιών του Silyppo.gr διατίθεται αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά/άνευ επεξεργασίας.

Αναζήτηση